петак, 5. јун 2009.

Malo drugačiji sok od koprive



Pošto trenutno ima koprive u izobilju a izuzetno je zdrava i odličan je izvor gvožđa i hlorofila, za početak i upoznavanje želim sa vama da podelim moj recept za jedan brzi sok iz sokovnika.


Koprivu operete (obavezne rukavice!), iskidate listiće i ubacite u sokovnik (ja koristim Power Juicer, ali verujem da moze da posluži bilo koji slican). U taj sok iscedite limun, dodate malo žutog šećera (može i bez toga) i, razblaženog sa vodom popijete kao limunadu.

Brzo se pravi, nema kuvanja, nema 3-4 kg secera, nema limuntusa, nema konzervansa (kao u ostalim "zdravim" receptima za sok od koprive). Ostatak ubacim u kockice ili kesice za led, pa kad je toplo vreme, samo spustim kockicu-dve u običnu vodu ili limunadu i dobijem zdrav sokić!(Ovo isto možete da uradite i sa nanom, a ideju sa ledenim kockicama cesto koristim za limun, naročito kad ga imam više, da ne stoji - iscedim, zaledim i po potrebi koristim za limunadu, sokove, ribu, salate i sl.)


Inače, postoje različita mišljenja vezana za mravlju kiselinu koja postoji u svežoj koprivi - za neke je zdrava, a drugi misle da je upravo zbog nje neophodno koprivu prokuvati pre upotrebe. Ukoliko spadate u ovu drugu grupu, postoji rešenje - samo kockicu soka ubacite u vrelu vodu za čaj, i dobićete još jedan zdrav i ukusan napitak!

Нема коментара:

Постави коментар