субота, 5. септембар 2009.

Knedle sa šljivama

Naše bake su pravile ove knedle sa kuvanim krompirom. Ukoliko nemate dovoljno vremena, uspesno ga možete zameniti krompir-pireom iz kesice.


Osim brzine i lakoće pripreme, ono što je još zgodnije kod ovih knedli je što pre kuvanja možete da ih rasporedite na tacne, zaledite i upakujete, pa kad ste željni brzog slatkiša tako ledene spuštate u ključalu vodu i dalje prema postupku.


Sastojci:
1 kesica krompir-pirea (120 gr)
4 dl hladne vode
3 kašike ulja
1 jaje
200 gr brašna
malo soli (za vodu u kojoj se kuvaju knedle)
šljive (oko 25 komada)
šecer, prezle, cimet

Način pripreme:
Pomešati pire iz kesice sa vodom, i brzo dodavati jedan po jedan sastojak - ulje, jaje i brašno. Sve lepo sjediniti i umesiti da se dobije testo koje može da se oblikuje u veknu.

Veknu iseći na kolutove. Svaki kolut rastanjiti, na njega stavljati pola ili celu šljivu punjenu sa malo šećera i praviti loptice.

Od ove količine bude oko 20-25 komada i ne bi trebalo da ih bude manje, jer to znači da bi testo oko šljive bilo deblje i ne bi se lepo skuvalo.
Kuvati u kljucaloj vodi dok ne isplivaju na površinu, pa nastaviti kuvanje još minut-dva. U međuvremenu propržiti prezle do zlatno-žute boje, dodati im malo šećera u prahu i prstohvat cimeta. .

Knedle vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati u pripremljene prezle.

Inače, šljiva je srce, "vitalan deo" ove poslastice, i ne preporučujem zamenu. Ipak, knedle se mogu puniti kajsijama ili nekim pekmezom po želji.



PRIJATNO!

Нема коментара:

Постави коментар