уторак, 22. септембар 2009.

Ovsena kaša

Zdrav i ukusan doručak za sve uzraste, najbolji početak novog dana!

Za jednu porciju ovsene kaše je potrebno 3-4 kašike ovsenih (tj. zobenih) pahuljica.
Staviti vodu i/ili mleko (najbolje sojino) da provri, pa u njega dodati nekoliko kašika pahuljica.
Mešati nekoliko minuta dok se kaša ne zgusne, skloniti sa vatre, a zatim ostaviti u poklopljenoj šerpici da još malo omekša i nabubri. Po potrebi u toku kuvanja dodati još tečnosti.
Zasladiti medom, malteksom ili žutim šećerom.
Po želji u kašu dodati suvo grožđe, brusnice, izgnječenu bananu, kakao, mlevene orahe, rendanu jabuku... Milion kombinacija, koje zavise od ukusa.
Ovo na slici je moja omiljena kombinacija, kaša posuta pšeničnim klicama, drobljenim lanenim semenom i bademima!

PRIJATNO!

...I još nešto, nisam završila na ovu temu, naprotiv - mogla bih o ovsu puno da pričam!
Na primer, da je savršena namirnica, odličan borac protiv holesterola, odličan za pankreas, jetru, kosti, slezinu, mozak, varenje... Odličan je za malu decu, lako ga prihvataju kao sladak doručak; za školarce i studente, zbog fosfora i pamćenja; za radne ljude, kao odličan izvor energije za početak dana i lakog varenja; za starije, za jako srce i bolje kosti.



Нема коментара:

Постави коментар