понедељак, 7. септембар 2009.

Pesto sos

Mmmmmiriše na Italiju...




Osnovni sastojci:

150 gr. listova bosiljka
2 kasike pinjola
50 gr. parmesana

2-3 cena belog luka
150 ml. maslinovog ulja
so, biber

Ukoliko nemate dobri stari avan, poslužiće i blender.

Iskidati rukom listove bosiljka, pinjole, uz mešanje, propržiti u tiganju (na suvo) i ohladiti, izrendati parmezan (može da posluži i onaj iz kesice), beli luk usitniti sa malo soli dok ne postane kremast.
Na kraju dodati maslinovo ulje, so, biber.

Ovako napravljen može da stoji 2 dana u frizideru a ukoliko želite da vam sos duže traje, onda ga napraviti bez belog luka i sira. U tom slučaju kad vam treba sos (kratko pre serviranja) samo tad dodati sir i luk. A ako nemate pinjole možete ih zameniti oljuštenim bademom ili upotrebiti indijski orah.

Primena mu je široka - ja ga obožavam sa testeninom, ali odlično ide i uz grilovano povrće (paradajz, tikvice...), preko piletine, za njoke, preko prepečenog hleba, mladog barenog krompira ili onog pečenog u ljusci... A ako se malo razredi limunovim sokom, odlično će poslužiti kao preliv za salatu.


PRIJATNO!

2 коментара:

  1. Možda nekome bude smešno, ali ja pinjole nikada nisam probala, uopšte nemam predstavu kog su ukusa. Inače mi ovaj sos baš deluje fino, potrudiću se da nađem pinjole i isprobam recept.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma, Gago, nije smesno - pinjole ionako nije lako nabaviti kod nas, dosta su skupe, a moras uvek da proveris da li su uzegle. Problem je u uvozniku - postoji samo jedan za Srbiju i on ih prodaje samo u nekim vecim pakovanjima (4kg, mislim), a dok neka radnja to potrosi i proda, prodje im rok trajanja...
    Tako da - ako ih ne budes nasla, probaj sa indijskim orahom, nije losa zamena :)

    ОдговориИзбриши